03 de març, 2021

UN INFORME DE 26 EXPERTS CONCLOU QUE CAL REGULAR ELS PREUS DEL LLOGUER

L’informe de la comissió d’estudi sobre la regulació dels lloguers a Barcelona conclou que cal regular els preus, i que el debat és com fer-ho.
https://sindicatdellogateres.org/un-informe-experts-i-internacionals-desmunta-les-mentides-sobre-la-regulacio-del-lloguer-si-cal-regular/
Aquest estudi és el més rigorós fet fins al moment a l’Estat Espanyol sobre la regulació de preus i compta amb les ponències de 26 experts de diferents camps, tendències i procedències. L’anàlisi compta, a més, amb la legitimitat democràtica dels diferents grups polítics de Plenari del Consell Municipal de Barcelona, que van promoure aquesta recerca oficial sobre la regulació dels lloguers a través d’una comissió d’estudi.
És un estudi especialment pertinent de cara a aquestes setmanes, en què s’està donant un debat en l’àmbit estatal sobre la regulació del lloguer. El Sindicat de Llogateres, representat pel portaveu Jaime Palomera, va protagonitzar una de les ponències. Cal destacar també que el treball inclou les ponències de diferents agents immobiliaris com la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona. En altres espais menys acadèmics i rigorosos, aquests actors continuen difonent pronòstics esbiaixats sobre la regulació dels preus de lloguer. Ens agradaria denunciar que això és un exercici de ‘cherry-picking’ o fal·làcia de prova incompleta: Citar casos individuals o dades que semblen confirmar la veritat d’una certa posició o proposició, alhora que s’ignora una important quantitat d’evidències de casos relacionats o informació que pot contradir la proposició. Sovint, aquesta selecció parcial d’evidències es veu agreujada pel paper d’experts neutrals que simulen ser aquests actors, obviant que són part interessada.
Així mateix, les conclusions d’aquesta comissió desmenteixen alguns dels missatges més repetits contra la regulació de preus. “La regulació de preus és un atac al dret a la propietat privada!” “Això no serveix per res. El que cal és augmentar l’oferta!” “Si es regulen els preus, desapareixerà l’oferta i ningú trobarà pis!” ”Aquesta és una política temerària. No sabem si sortirà bé i és perillós provar-ho!”
En el transcurs de les sessions s’ha pogut corroborar que el mecanisme de la regulació del preu dels lloguers no és cap norma estranya ni aliena dins el marc europeu.
En el seu darrer paràgraf, l’informe aclareix que el debat s’ha de limitar a com fer la millor regulació. “Davant de l’emergència habitacional que patim actualment, podem dir que la qüestió no és si s’ha de fer una regulació dels preus del lloguer o no, sinó de quina manera es fa, durant quin període, quines mesures l’acompanyen i quin tipus de contenció s’està proposant”.
Si teniu problemes amb el lloguer podeu contactar amb:
SINDICAT DE LLOGATERES   https://sindicatdellogateres.org/   Propera assemblea: 5 de març
Xarxa d’habitatge d’Horta-Guinardó, els dimarts a les 18:30 al Casal de Joves Girapells:   https://www.facebook.com/XarxaHabitatgeHG/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada