25 de març, 2019

COMUNICAT DE L’AVV JOAN MARAGALL DEL GUINARDÓ EN RELACIÓ ALS HORTS DE PLA I ARMENGOL. 22 de març 2019.


Al 2014, quatre entitats del barri vam elaborar una proposta per a reclamar al Districte un espai per a horts urbans a la finca del futur parc Pla i Armengol. Formàvem part del Col·lectiu Horts del Guinardó: l’AVV Joan Maragall, la Cooperativa Cultural Rocaguinarda, l’AVV del Baix Guinardó i el Grup de l’Hort del Mas, que va aportar la seva experiència com a hort comunitari en un equipament públic.
A principis de novembre del 2018, Districte d’Horta-Guinardó ens proposa la signatura d’un Conveni de gestió cívica ja que al març del 2019 estava previst que estiguessin enllestides les obres dels horts. S’incorporen a les reunions noves entitats del Guinardó, Baix Guinardó i Can Baró amb les que hem estat treballant intensament en la creació d’una Associació i la redacció del Projecte amb noves aportacions i enfocaments.
Constatem, però, que els nous plantejaments que sorgeixen s’allunyen del Projecte que vam presentar al 2014. Alguns d’ells molt positius, però de complexa execució, al nostre entendre. La Junta de l’AVV hem portat un seguiment de tot el procés per tal d’analitzar les noves aportacions i hem fet propostes de manera proactiva. Hem compartit amb les altres entitats materials que teníem sobre models de Gestió comunitària, Convenis de gestió cívica i un gran ventall d’horts urbans comunitaris per tal d’enriquir el debat i eixamplar la nostra mirada amb altres experiències.
Les urgències per presentar el projecte i els estatuts de la nova associació abans d’acabar el mes de març ens han portat a posicionar-nos com a entitat sobre els documents a lliurar al Districte, ja que hi ha aspectes sobre la gestió que no compartim o no veiem prou clars. Les mides dels horts (1.215 m2 de superfície de conreu) i la quantitat de gent que hi podrà participar fan que el maneig comunitari sigui complex i demani molt de compromís i dedicació. Aspectes com la formació en agroecologia i tenir gent per garantir les visites escolars o veïnals, entre d’altres, ho corroboren.
Volem manifestar que:
1.       Com AVV hem apostat des del principi per la gestió cívica, per un funcionament comunitari dels horts i per una agricultura ecològica.
2.       Dels diferents models d’horts comunitaris possibles, el procés de debats ha portat cap a unes propostes que no veiem prou clares, de complexa execució, i que demanen una gran dedicació per al seu bon funcionament. Dedicació a la que no ens podem comprometre com a entitat i per tant, fer-nos responsables davant el veïnat com ens agradaria.
3.       Com a Associació de veïns i veïnes hem d’abordar múltiples temes que afecten el conjunt del barri i hem de repartir la nostra atenció entre tots ells.
4.       Per aquests motius, i després d’haver fet una convocatòria per parlar-ne amb els associats, la Junta de l’AVV hem decidit desvincular-nos com a entitat promotora. Això no treu que cada persona sòcia decideixi el seu grau d'implicació en el projecte.
5.       Per tant, l’AVV Joan Maragall del Guinardó no signarà l’acta fundacional, ni figurarà en els estatuts com a entitat impulsora de l’Associació que vol signar el Conveni de gestió cívica pels Horts de Pla i Armengol.
6.       Estarem amatents de la posada en marxa del projecte perquè esdevingui un equipament al servei de les aspiracions dels barris i el seu veïnat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada