27 de novembre, 2023

[COMUNICAT] PREEMERGÈNCIA PER SEQUERA: FRONT COMÚ D'ENTITATS VEÏNALS, SOCIALS I AMBIENTALS PER DENUNCIAR LA MALA GESTIÓ DE L'AIGUA PER PART DEL GOVERN

La FAVB ens ha fet arribar aquests comunicats signats per diferents entitats i que compartim per a la vostra informació i per si veieu que ho hem de parlar nosaltres i tenir criteri.

Dimarts 21 de novembre, es declarava l’estat de preemergència per sequera a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i al Sistema Ter-Llobregat. L’estat de les reserves a les Conques Internes de Catalunya (CIC) es troba al 18,45%, el volum més baix mai registrat. Haver arribat fins aquí era evitable. Calia valentia per reduir la demanda d’aigua, però el Govern ha donat l’esquena a les evidències científiques i no ha volgut abordar el model actual de creixement econòmic que és intensiu en l’ús d’aigua.

En aquest sentit, destaquem que el pla de gestió de l’aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua preveu un 25% d’augment del turisme pel 2039. Alhora, destaquem exemples com el Pla Director Urbanístic Metropolità que contempla 200.000 nous habitatges, la nova terminal de creuers, la tercera pista de l’Aeroport del Prat o el projecte Hard Rock al Camp de Tarragona que augmentaria un 20% el consum del transvasament d’aigua de l’Ebre a través del CAT.

Podeu llegir el comunicat sencer a: https://www.favb.cat/comunicats/comunicat-preemerg%C3%A8ncia-sequera-front-com%C3%BA-dentitats-ve%C3%AFnals-socials-i-ambientals

En ell es detallen els següents aspectes:

Mesures en preemergència i falta d’ambició amb els grans consumidors

Manca de dades

Alerta pel possible augment de la pobresa hídrica

Alerta sobre la sobreexplotació d’aqüífers i els transvasaments

Signants:

- Aigua és Vida

- Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)

- ATTAC Catalunya

- Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT)

- Ecologistes en Acció de Catalunya

- Enginyeria Sense Fronteres (ESF)

- Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB)

- Greenpeace

- Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE)

 

Aquest comunicat forma part de la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja”, impulsada per més de 30 organitzacions: Aigua és Vida, Aigua és Vida Girona, Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Associació de Naturalistes de Girona, Aturem Hard Rock, Càritas Diocesana de Girona, Coordinadora de Afectados por Grandes Embalses y Trasvases (COAGRET), Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, Ecologistes en Acció de Catalunya, Enginyeria Sense Fronteres (ESF), Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), Greenpeace, Grup de Defensa del Ter (GDT), Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC- EdC), Llémena Espai Natural, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB (MAPiD), Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT), Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet i SOS Costa Brava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada