29 d’abril, 2020

Mascaretes solidàries al Guinardó.

SOLIDARITAT EN XARXA: 1.300 MASCARETES CASOLANES made in GUINARDÓ.

El 21 d’abril la Tècnica der barri ens va fer arribar aquesta demanda: els Camils necessiten mascaretes casolanes. Són per a la Casa de Repòs on hi tenen allotjades famílies refugiades, que, com que no tenen documentació legal, no tenen dret a les mascaretes sanitàries.
Ens vam posar en contacte amb Nou Horitzó que ja havia posat fil a l’agulla. Les volien lliurar abans del diumenge 26, quan podien sortir les criatures. També, s’havien posat en contacte amb l’Eva, de la botiga Marga de l’Av. MD de Montserrat que havia engrescat un bon nombre veïnes que han fet i distribuït mascaretes durant el confinament. 

És així com, parlant amb tots ells, hem descobert una xarxa solidària entre associacions i entre el veïnat que ha confeccionat i distribuït unes 1.300 mascaretes. El confinament fa més necessari que mai la comunicació per saber com estem i què fem. Els hem entrevistat per donar a conèixer aquestes experiències i posar-les en valor.
CONVERSES TELEFÒNIQUES AMB EN SERGI GIL (ELS CAMILS), LA GLÒRIA PARADELL (NOU HORITZÓ) I L’EVA LORITE (COMERCIANTS DEL GUINARDÓ)
Sergi Gil (Responsable del Taller Escola Sant Camil)
Ens comenta que, a més a més del Taller ocupacional, amb unes 80 persones amb discapacitat, als Camils hi viuen actualment unes 90 persones: gent amb malalties i sense recursos, gent gran vulnerable, famílies desnonades i  refugiades, entre elles 40 infants. L’antiga Casa de convalescència de malats de tuberculosi dels anys 60 ha anat actualitzant els seus serveis i ara atenen gent que ve a través de la Creu Roja o dels Serveis Socials. Actualment depèn de la Fundació de la Santa Creu.
Van comentar la necessitat de mascaretes a l’Esperança, la Tècnica de Barri, que va fer córrer la veu i en dos o tres dies van tenir-ne per tots. Han col•laborat: la botiga Marga, l’Ateneu de Fabricació, veïnat a títol individual i l’Associació Nou Horitzó, que els va fer arribar les mascaretes pels nanos, molt divertides.
Espera que aquestes circumstàncies serveixin per conèixer-nos millor al barri i seguir col•laborant.
https://santcamil.org/ 

Glòria Paradell (Tresorera de l’Associació Nou Horitzó)
Ens comenta la tasca que han fet aquests dies des de l’Associació, trucant a tots els socis per interessar-se pel seu estat de salut i conèixer les seves necessitats. Com a anècdota, dues sòcies germanes, que viuen juntes, explicaven com dues parelles joves del seu edifici, s’havien posat en contacte amb elles, per preguntar si necessitaven res i els van facilitar el seu telèfon. Abans cadascú feia la seva vida i les circumstàncies han fet que es coneguessin. Estaven molt contentes.
Quan els va arribar, a través del Districte, el correu dels Camils  i van fer una crida a Nou Horitzó, es van assabentar, a través de dues sòcies, que des de la botiga Marga s’havia organitzat un grup de gent que feia mascaretes i s’hi van posar en contacte, per posar-se d’acord. L’Associació es va encarregar de fer les mascaretes més petites pels infants. Van haver de recórrer a merceries que, tot i estar tancades, poguessin donar les gomes que necessitaven. Hi ha col•laborat molta gent i aquella mateixa setmana els hi van portar. 
La Glòria remarca com respon la gent, de seguida que fas una crida!
https://www.facebook.com/associacio.nouhoritzo.5 http://www.nouhoritzo.cat/ 

Eva Lorite (Botiga Marga i Vicepresidenta de l’Associació de Comerciants del Guinardó)
Ens comenta que la primera setmana de confinament va anar a donar sang a Sant Pau. Allà, una infermera amiga, li va comentar com s’estava preparant tot davant la gravetat de la pandèmia. L’Eva va proposar que, si necessitaven mascaretes, podien fer una crida al barri. Van parlar amb responsables de Recursos humans i de Seguretat i Protecció per assessorar-se i saber les homologacions: millor de cotó, perquè a l’Hospital les poden esterilitzar.
Va penjar cartells a l’aparador de la botiga de l’Av. Mare de Déu de Montserrat, 154 i a l’Instagram "La marga del Guinardó ". En dos dies es van posar en contacte amb ella 60 dones del barri per oferir-se per cosir o bé per a fer de transportista. S’organitza la gent i la setmana següent ja havien dut 730 mascaretes a Sant Pau. També, a través de la Plataforma Can Baró, van portar-ne 35 a les residències del C/Francisco Alegre i 80 al CAP Sanllehy. Els van contactar des del CEM Vallès per les ambulàncies i els conductors. Els en hi van lliurar 80 i ha estat l’únic lliurament que han fet fora del barri. La setmana passada, una seixantena per als Camils, més les que va portar Nou Horitzó. 
Hi han col•laborat també altres establiments, com la Bodegueta del Guinardó, que obria un cop per setmana i va posar un cartell dient que regalava mascaretes a clients i veïns.
En total, calculen que han fet i distribuït unes 1.300 mascaretes en tres setmanes!
Comentem amb ella la importància de l’associacionisme i el paper fonamental que ha fet el comerç de proximitat en aquesta emergència. En alguns casos, fent lliuraments a domicili a la clientela més vulnerable. El comerç de barri i el tracte personal que se’n deriva, i la seva implicació a la vida associativa, són una peça clau per a la convivència. 
https://www.instagram.com/p/B9_r1kxqrGz/ 

Gràcies a tots ells pel seu relat i el seu compromís comunitari, que ens encoratja a treballar plegats al barri i a col•laborar més entre tots.

3 comentaris:

  1. Voldria afegir la gent que em va donar resposta a la crida de necessitat de mascaretes federació de penyes barcelona est ( que en van sumministrar unes 200 ) va repondre una veina particular i des de les AFA del Guinardó també
    , Vaig fer extensiva la petició a l'altre barri on treballo :la Taxonera
    allí van respondre dues entitats ACA i Festes taxonera , Aprofit'ho aquest foro per agrair la ràpida resposta a totes i tots i poder cobrir la necessitat d'aquell moment !Esperança Tecnica de barri Guinardó i Teixonera

    ResponElimina
  2. volia corregir una errada , perquè constin les coses tal com son , no va ser l'AFA del Guinardó , va ser la ANC del Guinardó que es va posar a la disposició per si necessitavem més mascaretes .Tambe agrair a les companyes de https://gramho.com/explore-hashtag/mipetricor el sumministrament de mascaretes
    Gràcies a totes i tots la xarxa ha estat i ha funcionat superbe , ens trobem aviat !

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies, Esperança per completar les informacions. Aquests dies de confinament, en el que hem vist el món des del balcó de casa, fan més necessari que mai poder compartir tot allò que s'ha fet als nostres barris fent xarxa.
    Alícia Palau

    ResponElimina