12 d’abril, 2020

Afectacions de la Covid-19 al barri


El passat 1 d’abril la Regidora del Districte ens va convocar a la Coordinadora d’AAVV a una vídeo-reunió. Allà ens van avançar diferents actuacions que s’estaven duent a terme. Cada barri va fer diferents preguntes sobre les seves afectacions. En el nostre cas vam demanar informació sobre les Residències i el nou Pavelló Salut al CEM Guinardó.

A l’espera que el Districte faci el seu informe, des de l’AVV volem compartir el que ens han fet arribar la Consellera de Barri i la Consellera de Salut. Som conscients que cal mirar aquestes dades amb la prudència necessària, mentre no es creuin totes les fonts d’informació. Tot i així, penem que és bo tenir el màxim d’elements per a fer-nos una composició de lloc.

En aquesta graella (10.1.2020) veiem que el número d’afectats al Guinardó és de 238, que representen un 0,64% dels 37.216 habitats. Podem comparar aquests dades amb els altres barris, tenint en compte que el nostre índex d’envelliment (172,3%) supera l’indicador de Barcelona (161,5%) i que en el nostre barri hi ha moltes Residències.
Per fer-vos una idea del grau d’incidència al Guinardó, podeu consultar dades en aquets mapes que es van actualitzant:
http://aquas.gencat.cat/.content/IntegradorServeis/mapa_covid/atlas.html

RESIDÈNCIES I CENTRES DE DIA.
Al barri n’hi ha dues de públiques: la del Mercat (depèn de la Generalitat) i la del Parc del Guinardó (Municipal) i unes quantes de privades. Podeu consultar les dades d’afectació a: https://infogram.com/1p761x3ew0wm37bz2e2qndw67ztnj3q96k7?live 
Segons informacions de la Consellera de barri, la Residència de gent gran Parc del Guinardó, de titularitat municipal, no té possibilitats de confinament a les instal·lacions pròpies per la seva arquitectura ​i per espai petit. S’han fet les següents actuacions:
A dia 8/4: - Confinats per sospita/contacte: 7 amb simptomatologia - Positius dins de residència: 8 - hospitalització per COVID: 2 - èxitus per COVID: 1 . L'Ajuntament ha fet proves a tots els residents (encara falten alguns resultats). Hi ha 15 residents asimptomàtics pendents dels resultats de les proves.
A dia 9/4: Es realitza el trasllat dels positius a recursos de Salut: 4 persones a Hospital de Sant Pau i 5 a Clínica del Remei. A una altra residència del barri, el Caliu, s'han fet tasques de desinfecció per part de bombers i s'han traslladat 5 residents al centre hospitalari Pere Virgili.
S'ha estat fent seguiment diari telefònic des del Districte i del Consorci de Serveis Socials de Barcelona a totes les residències, sigui quina sigui la seva titularitat, i des del 8/4, la sistemàtica per conèixer l’estat de  les residències és la següent: diàriament les direccions de les residències omplen i envien al CSSB un formulari on queda palesa la seva situació, el nombre de residents contagiats confirmats, els que mostren  símptomes, així com l’estat del personal professional del centre. També expliciten els mancances de material. En base a la informació rebuda es prioritzen les residències sobre les que actuar.
A dia 12/4: S'ha fet la prova als 45 residents. Només 7 negatius. La resta positius.
- confinats per sospita/contacte: 0
- Positius dins de la residència: 23 (alguns asimptomàtics)
- hospitalització per COVID: 14
- hospitalització per altres motius: 0
- èxitus per COVID: 1
Dels 7 negatius, s'han traslladat 6 a la residència Ronda de Dalt. 1 no 
s'ha traslladat per trobar-se en procés de final de vida.
Professionals: 
S’han fet proves a 7 treballadors, de les quals 3 han donat positiu i 
estan a casa seva i 4 negatius. 
Avui s'ha realitzat una desinfecció i el dia 14 d'abril se'n fa una altra a 
càrrec de la Generalitat

PAVELLÓ SALUT (CEM GUINARDÓ)
Depèn de l’Hospital de Sant Pau. La Consellera de Salut ens comenta que des de fa una setmana que va entrar en funcionament acull casos no greus. Hi ha un equip de coordinació amb 30 persones voluntàries format per càrrecs polítics i funcionaris de l’Ajuntament. Estan fora de la zona medicalitzada i fan tasques de coordinació amb L’Hospital, acollint els professionals, mostrant els espais que s’ha habilitat per canviar-se de roba, fer els àpats... Facilitant informació als familiars i ajudant ens el que els demani el Pavelló salut i l’Hospital.

Aquestes són les informacions de l’entorn més proper que volíem compartir, a l’espera d’informes més exhaustius i comptant que les dades s’actualitzen dia a dia.
Esperem que us siguin d’utilitat en aquests temps de confinament, quan només podem veure el que passa al barri des de la finestra o el balcó. Cuideu-vos molt. Se’ns girarà feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada