29 de desembre, 2022

1a CONVENCIÓ PER UN PAÍS LLIURE D’AMIANT. 26.11.2022

Dissabte 26 de novembre vam assistir a la 1a Convenció sobre l’amiant a Catalunya. Va estar organitzada per la FAVB, Jubilats de Macosa-Alstom afectats per l’amiant http://noalamiant.org/ amb la participació de nombrosos grups i persones entre les quals una vintena de familiars de víctimes de l’amiant.

Yvonne Waterman, Presidenta del Fòrum Europeu sobre l'Amiant (EAF) va presentar una gravació que havien fet per a l'ocasió Nikolaj Villumsen (eurodiputat danès, vicepresident del Grup de l’esquerra al Parlament Europeu) i María Eugenia Rodríguez Palop (eurodiputada espanyola i també membre del Grup d’Esquerra). En aquesta comunicació van descriure les mesures que es presentaran properament al Parlament Europeu per l’ampliació de les directives sobre l’amiant i per incloure un tractament holístic capaç d’abordar la protecció eficaç i radical de la salut de les treballadores amb contacte amb aquest material i de la població en general:
     1. Enfocament pro-actiu per a l’eliminació de l’amiant especialment l’existent a les edificacions.
     2. Que la Comissió Europea faci una proposta de reconeixement i compensació de les malalties provocades per l’amiant.
    3. Cribatge obligatori de l’amiant abans de qualsevol obra de renovació energètica.
    4. Proposta per detectar i registrar obligatòriament l'amiant de qualsevol edifici posat a lloguer o venda.
    5. Reduir el límit admissible de fibres d’amiant de 7.000 fibres/m3 d’aire a 1.000.

El president de la Generalitat, Pere Aragonés i el regidor d’Ecologia i Medi-ambient de Barcelona, Eloi Badia van intervenir per explicar les línies de treball que estaven impulsant des de les seves respectives administracions.
La Convenció es va organitzar en quatre grups de treball: La salut i l’amiant, Marc Jurídic, Tractament tècnic de l’amiant i La ciutadania davant l’amiant.
Finalment es va aprovar el manifest «Per un país lliure d’amiant»
Per a més informació: La Generalitat mou fitxa però fa curt
Documents de la Convenció
Des de l’abril del 2021 a nostra Associació participa a la PLATAFORMA CONTRA L’AMIANT d’H-G, amb altres AVV: del Baix Guinardó, Horta i Plataforma Can Baró. Entre altres iniciatives estem fent un mapa de la presència d’amiant al nostre Districte.
http://avvguinardo-joanmaragall.blogspot.com/2021/05/mapa-de-lamiant-horta-guinardo.html
Comissió de Medi-ambient de l’AVV Joan Maragall del Guinardó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada