21 de març, 2024

Associacions veïnals i entitats especialitzades uneixen forces per incidir en l'agenda de la mobilitat sostenible

 
El 13 de març vam assistir a la «Trobada entre associacions veïnals i entitats per la mobilitat sostenible», que va comptar amb la participació d’una trentena d’entitats federades a la FAVB i deu entitats i organitzacions especialitzades en aquest àmbit: Bicicleta Club de Catalunya (BACC), Biciclot, BYCS (Amsterdam), Catalunya Camina, Ecom, Eixample Respira, Maragall Respira, Prevenció d’Accidents de Trànsit (P(A)T), Promoció del Transport Públic (PTP) i Revolta Escolar. La trobada, que va aplegar una cinquantena de persones, va permetre obrir el debat sobre l’àmbit de la mobilitat a la ciutat i els barris, que és una de les principals preocupacions del moviment veïnal.
Els participants ens van dividir en tres grups de debat. En un d’ells, iniciat per Catalunya Camina i Revolta Escolar, es va parlar sobre com resoldre els conflictes en l’espai públic entre els diversos mitjans de mobilitat -vianants, vehicles de mobilitat personal, cotxes...-. La PTP i Ecom, per la seva banda, van obrir el debat sobre els reptes de la millora del transport públic -velocitat comercial, accessibilitat, noves infraestructures...-. I per últim, amb Eixample Respira, Maragall Respira i el BACC, es va abordar la necessitat -i les dificultats- de reduir l’espai que ocupen cotxes i motos.
En tots els debats es va posar de manifest la importància de crear sinergies, aprofitant el coneixement de la realitat dels barris que tenen les associacions veïnals i l’expertesa de les entitats que treballen per una mobilitat més sostenible.
Després dels debats, es van posar en comú les primeres impressions i es va organitzar un pica-pica que les associacions veïnals i de mobilitat van aprofitar per fer contactes. La Favb considera la trobada un èxit de convocatòria: «Consolida un camí de confluències per lluitar pel repte inexorable d’aconseguir una ciutat més humana i més saludable».
La Comissió de Mobilitat de la Favb aprofitarà les primeres impressions de la trobada per redactar una resolució que es presentarà al maig a l’Assemblea general de la Federació i que marcarà el posicionament del moviment veïnal en el procés d’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana 2025-2030 (PMU), que s’està elaborant en l’actualitat i que determinarà el futur de la mobilitat als barris i al conjunt de la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada