19 de juliol, 2024

INFORMACIONS D’ESTIU: CONSELL DE BARRI, L9 del Metro a Pça Maragall, Plenari del Districte, Pça Sanllehy pel transport públic, Iniciativa Ciutadana "Per unes terrasses veïnals".

Vídeo del passat CONSELL DE BARRI, Concentració a la Plaça Sanllehy pel transport públic, Reunió informativa sobre la L9 del Metro, Plenari del Districte i informació sobre la Iniciativa Ciutadana "Per unes terrasses veïnals".
S’acosten les vacances i l’activitat no para. Compartim amb vosaltres informacions d’interès.
1.Podeu repescar el Consell de barri del 16 de juliol en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=6kJB0LTQM1g&t=11s Hi trobareu les informacions que va donar Districte sobre inversions i projectes al barri, així com les intervencions veïnals.
2.Els dissabtes 20 i 27 de juliol continuaran les Concentracions a la Plaça Sanllehy de 12h a 13h per demanar transport públic pel veïnat i endreçar tot el trànsit de busos turístics, autocars, taxis que volen accedir al Parc Güell i col·lapsen el transport públic. Convoquen entitats del barri de La Salut, Can Baró, Carmel, Baix Guinardó i Guinardó.
3.Dilluns 22 de juliol tindrà lloc una Sessió informativa sobre l’inici de les obres d’estructura interior de la futura estació de Maragall de la línia 9 i 10 del Metro. La sessió tindrà format mixt, presencial i telemàtic, i us hi podeu inscriure mitjançant el corresponent formulari: Assistència Presencial (Districte d'Horta Guinardó, Ronda del Guinardó, 49) https://inscripcions.barcelona.cat/l9_metro_pou_maragall/
Assistència en línia: https://inscripcions.barcelona.cat/l9_metro_pou_maragall_en_linia/
4.Dimecres 24 de juliol de 2024, a les 18:30 h. Plenari del Districte d'H-G. Es podrà seguir per streaming a: http://barcelona.cat/horta-guinardo .
Les intervencions dels ciutadans i ciutadanes s'han de realitzar a https://atencioenlinia.ajuntament.barcelona.cat/ca/fitxa/alta?cbDetall=4904&consulta=1&directo=0&tescolta=1&origen=PLENARI_HORTA_GUINARDO mitjançant el registre previ a través de la plataforma IRIS en el següent enllaç: https://w10.bcn.cat/StpQueixesWEB/serveisIris.do?cbDetall=4904&consulta=1&directo=0&i=c&tescolta=1
5-La Iniciativa Ciutadana "Per unes terrasses veïnals" consisteix en una recollida de 15.000 signatures per portar al Plenari de Barcelona UNA NOVA ORDENANÇA DE TERRASSES A BARCELONA.
Teniu més informació a: https://participa.favb.cat/assemblies/comissioterrasses/f/3284/posts/236 Al setembre farem campanya de recollida de signatures en paper. Si us animeu a signar digitalment, ho poeu fer a: https://www.decidim.barcelona/initiatives
PER UN ESPAI PÚBLIC EQUILIBRAT, COMPARTIT I COMPATIBLE AMB LA VIDA VEÏNAL.
Bones vacances!

13 de juliol, 2024

CONSELL DE BARRI GUINARDÓ. Dimarts 16 de juliol, a les 19h al Mas Guinardó

El proper dimarts tindrem el primer Consell de barri d’enguany.
Sessió presencial i telemàtica.
Es podrà seguir en directe, sense intervenir-hi, al web del districte: barcelona.cat/horta-guinardo 
Ordre del dia: 
Renovació de la Comissió de Seguiment i Vicepresidència del Consell de Barri. 
La votació serà presencial i prèvia inscripció abans d’entrar a la sala (de 18.30 a 19.15 h). 
No es pot delegar el vot. 
Informació d’obres i projectes al barri (rehabilitació part històrica del Parc del Guinardó, Torre Garcini, entre altres temes) • • • • 
Torn obert de paraules

Hem adreçat al Districte la nostra queixa per fer un Consell de barri a mig juliol, quan molta gent es ja de vacances. Els propers els volem a l’octubre i al març, dates que permeten una participació del veïnat i mantenen l’interès en incidir en els temes col·lectius.
A la Comissió de seguiment del 17 de juny vam validar les persones de la nova Comissió de seguiment i la persona candidata a la vicepresidència. Vam fer un llistat de temes perquè es tractessin a l’informe del Regidor. Són aquests: Rehabilitació del Parc del Guinardó, Torre Garcini, arranjament C/Amílcar, soterrament línies elèctriques, remodelació del Pge Llívia, unificació zones aparcament 17 i 23, intercanviador Maragall, L9 Guinardó-Maragall, Cotxeres Pla i Armengol, mitgeres Mas Guinardó...

També volem fer sentir la veu de l’AVV en altres temes d’interès:

-Fer menció a l’assassinat masclista de principis de juny i la necessitat d’augmentar les mesures preventives.

-Reposició del verd en les obres de rehabilitació del Parc del Guinardó. Al gener, a l’última a Comissió de seguiment de les obres, se’ns va informar que, degut a la sequera, no es faria. Volem que es faci aquest hivern amb camions de BCASA, amb l’aigua freàtica del dipòsit de les Rieres d’Horta. És un refugi climàtic i el volem verd.

-Pla d’usos locals buits Eix Pge Llívia-Xiprer-Torre Vélez-C/Garrotxa i suport al comerç de proximitat.

-Fer menció de les 2 reunions sobre mobilitat que hem tingut amb Districte, tot assenyalant algunes de les reivindicacions, com la de nova parada del 117 al C/Garrotxa... Si voleu més informació de les reunions podeu veure el resum clicant aquí: Reunions de Mobilitat 07-2024

-Necessitat de NOUS APARCAMENTS. Hi ha dos indrets on es poden construir places subterrànies. Un de públic a la plaça Ramona Fossas, on al 2010 ja es va aprovar el Pla Especial per a la seva construcció, i el segon al futur equipament dels antics Laboratoris Esteve que tot i ser zona d’equipament privat l’Ajuntament pot expressar a la propietat la necessitat de places per al veïnat.

-Al setembre començarem a recollir signatures per a la Iniciativa ciutadana “Per unes terrasses veïnals” impulsada per la FAVB i altres entitats.

-Informar de les reivindicacions de la Plataforma Salvem el Patrimoni, Salvem la Selva, impulsada per l’AVV Font d’en Fargues, el Casal F Fargues, la nostra AVV i diverses entitats.

-Suport de l’AVV al projecte associatiu de l’Analògica davant l’anunci de desallotjament del 19 de juliol i en aquest sentit manifestar que:

“L’AVV Joan Maragall del Guinardó donem suport a les iniciatives associatives que s’ha aplegat al projecte de l’Analògica. Considerem important que veïns i veïnes ens associem per millorar la vida al barri i que participem amb altres entitats i grups en diferents iniciatives per defensar drets comuns. És el cas de l’Analògica que porten més de tres anys amb un projecte que agrupa joves i grans, persones compromeses amb diferents problemàtiques i aspiracions col·lectives i volem que es quedi al barri.”

 Ens veiem al Consell de barri i us desitgem un bon estiu.

05 de juliol, 2024

PROU! POSEM LÍMITS AL TURISME Manifestació dissabte 6 de juliol 18h a La Rambla-Drassanes

Després de #CanariasTieneUnLímite i #MallorcaNoEsVen, Màlaga, Cadis… gran manifestació unitària #Bcn. Perquè a Catalunya també tenim límits, #PosemLímitsAlTurisme! #DecreixementTurístic JA!

Barcelona rep anualment uns 31 milions de visitants, gairebé 20 vegades el número de persones que hi vivim, que som 1,6 milions. La meitat dels visitants són turistes que pernocten una mitjana de 2,9 nits, i l’altra meitat són visitants de només un dia. Això representa més de 160.000 visites diàries i la converteix en una de les ciutats més turistitzades i saturades a escala global. Fet que explica el rebuig del veïnat al turisme massiu i l’existència de l’ABDT.

Manifest pel decreixement turístic:

https://assembleabarris.wordpress.com/manifest-pel-decreixement-turistic/

Punts a ressaltar del manifest: conseqüències negatives de la massificació turística:

      1.  Augment del cost de la vida. Preu de l’habitatge. Preu dels serveis en els sectors de l’oci, la cultura i la restauració

  1. Transformació i gentrificació dels barris: l’expulsió del veïnat.
  2. Economia depenent
  3. Impacte ambiental. La petjada climàtica d’un turista equival a la de vuit residents.
  4. Pressió sobre els serveis públics
  5. Impacte en el patrimoni històric. El turisme massiu se n’apodera o mercantilitza.
  6. Pèrdua de la cultura local
  7. Despossessió de la ciutat

I per tot això, exigim la implementació d’un seguit de mesures per fer decréixer el turisme massiu de manera immediata, conjuntament amb un pla de transició ecosocial que condueixi a la transformació del model productiu i econòmic.

Bloc 1: Posar fi a la promoció del turisme

  • Fi del finançament públic de la promoció turística.
  • Fi de les subvencions i exempcions fiscals.
  • Abandonar qualsevol projecte d’ampliació d’infraestructura portuària i aeroportuària.
  • Destinar la taxa turística íntegrament a revertir els impactes negatius del turisme
  • Fi dels esdeveniments culturals, esportius, les grans fires I esdeveniments econòmics destinats a la generació de més turisme.

Bloc 2: Reduir l’oferta actual

  • Impedir la concessió de qualsevol nova llicència d’allotjament turístic.
  • Limitar les llicències hoteleres.
  • Prohibir el lloguer turístic (HUTs) i de temporada, així com l’activitat de les plataformes tipus Airbnb. Eradicar els HUTs il·legals a través de processos d’inspecció i sanció (a gestors i plataformes).
  • Reduir el nombre de llicències de residències estudiantils i garantir que les que existeixen no es puguin destinar a usos turístics.

    Acompanyat de:
  • Reducció del trànsit de creuers;
  • Limitar les terrasses que impedeixen el trànsit de vianants i l’ús de l’espai públic

Bloc 3: Fiscalitat i justícia social

  • Incrementar la taxa turística fins al 12,5 % del preu de la pernoctació i d’11 € per a les persones que arribin en creuer (igual que Amsterdam).
  • Crear nous impostos sobre el turisme destinats a compensar les despeses directes i indirectes que aquest sector genera, i a fomentar la diversificació econòmica dels entorns massificats.
  • Millorar els convenis de les persones treballadores del sector turístic assegurant sous dignes i reducció de les hores de treball

Bloc 4: Reaprendre, construcció d’alternatives:

Creiem necessària una transició ecosocial impulsada per l’administració pública basada en créixer de manera planificada i diversificada en activitats productives i reproductives socialment útils que permetin la creació de llocs de treball no precaris. Aquests plans han d’incloure, entre d’altres, les mesures següents:

  • Destinar fons públics a programes de formació i inserció laboral de les persones treballadores del turisme en altres àmbits laborals, tot assegurant una renda mínima garantida.
  • Desconstruir instal·lacions turístiques per diversificar-ne els usos i transformar-les en espais per viure com a garantia del dret a l’habitatge.
  • Promoure el sector primari a través de la producció agroalimentària ecològica i de proximitat, particularment a través de cooperatives agràries.
  • Enfortir el sector secundari a través de la reconversió de sectors insostenibles en activitats productives socialment útils.
  • Activar comunitats energètiques per a la producció i el consum públic, cooperatiu i comunitari d’energies renovables.