21 de març, 2024

Associacions veïnals i entitats especialitzades uneixen forces per incidir en l'agenda de la mobilitat sostenible

 
El 13 de març vam assistir a la «Trobada entre associacions veïnals i entitats per la mobilitat sostenible», que va comptar amb la participació d’una trentena d’entitats federades a la FAVB i deu entitats i organitzacions especialitzades en aquest àmbit: Bicicleta Club de Catalunya (BACC), Biciclot, BYCS (Amsterdam), Catalunya Camina, Ecom, Eixample Respira, Maragall Respira, Prevenció d’Accidents de Trànsit (P(A)T), Promoció del Transport Públic (PTP) i Revolta Escolar. La trobada, que va aplegar una cinquantena de persones, va permetre obrir el debat sobre l’àmbit de la mobilitat a la ciutat i els barris, que és una de les principals preocupacions del moviment veïnal.
Els participants ens van dividir en tres grups de debat. En un d’ells, iniciat per Catalunya Camina i Revolta Escolar, es va parlar sobre com resoldre els conflictes en l’espai públic entre els diversos mitjans de mobilitat -vianants, vehicles de mobilitat personal, cotxes...-. La PTP i Ecom, per la seva banda, van obrir el debat sobre els reptes de la millora del transport públic -velocitat comercial, accessibilitat, noves infraestructures...-. I per últim, amb Eixample Respira, Maragall Respira i el BACC, es va abordar la necessitat -i les dificultats- de reduir l’espai que ocupen cotxes i motos.
En tots els debats es va posar de manifest la importància de crear sinergies, aprofitant el coneixement de la realitat dels barris que tenen les associacions veïnals i l’expertesa de les entitats que treballen per una mobilitat més sostenible.
Després dels debats, es van posar en comú les primeres impressions i es va organitzar un pica-pica que les associacions veïnals i de mobilitat van aprofitar per fer contactes. La Favb considera la trobada un èxit de convocatòria: «Consolida un camí de confluències per lluitar pel repte inexorable d’aconseguir una ciutat més humana i més saludable».
La Comissió de Mobilitat de la Favb aprofitarà les primeres impressions de la trobada per redactar una resolució que es presentarà al maig a l’Assemblea general de la Federació i que marcarà el posicionament del moviment veïnal en el procés d’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana 2025-2030 (PMU), que s’està elaborant en l’actualitat i que determinarà el futur de la mobilitat als barris i al conjunt de la ciutat.

20 de març, 2024

Proposta d'alguns temes de Mobilitat al Guinardó.

Hem demanat una reunió a Districte, estiguin o no fent ja el pla de mobilitat i/o el pla director de la bici.
També tenim aquesta proposta d'allargar el bus 39 fins al carrer Cartellà, o fins al passeig Maragall.
També estem pendents de que l'Ajuntament publiqui la unificació de les zones verdes d'aparcament 17 i 23.
Quan hem demanat al Districte una reunió per parlar sobre mobilitat, ens han dit que en aquest mandat no es reunirà el Consell de mobilitat del Districte i que els temes s’abordaran en un procés Participatiu par fer un Pla de mobilitat del Districte que engegarà al setembre o bé que en parlem al Consell de barri.
Nosaltres no hi estem d’acord, ja que aquest sistema de treball no és operatiu. Han passat 10 mesos des de les últimes eleccions municipals i no hem pogut abordar cap dels temes pendents de mobilitat.
Per aquest motiu hem adreçat al Districte la demanda de fer una reunió sobre el tema i que no vagin passant els mesos sense poder-lo abordar.
Aquest és el llistat de temes sobre mobilitat que proposem des de l’AVV.
1.   Plaça Maragall: quines previsions hi ha per les obres de l'L9? Com quedarà la superfície? On es col·locarà l’estàtua? Hi ha algun projecte en redacció? S’ha de tenir en compte la continuació del carril bici fins Horta.
2.   Continuació del carril bici de Passeig Maragall fins Horta. Atenció a com fer-la a la Pça. Maragall, amb la previsió de saber quan acabaran les obres de l’estació de la línia 9 i la posterior arranjament de la Plaça.
3. Carril bici a la Ronda Guinardó: connexió de tot el tram en calçada fins al Passeig Maragall, definició del disseny/ubicació. Coordinació semafòrica, especialment cruïlles Escornalbou, Vinyals i Rubió i Ors.
4.  Connexió bici per MD Montserrat (compartir amb el carril bus sentit Besos?)
5.  Aparcaments subterranis al barri? Entre ells el d’Escornalbou/Plaça Ramona Fossas aprovat en el planejament al 2010. Possibilitat de negociar amb la propietat unes places de pàrquing d’ús públic als antics Laboratoris Esteve. Previsions per poder ampliar voreres amb arbrat.
6.  Parada del bus V23 al Hospital de Sant Pau. (Fer el mateix recorregut que el 191 sentit Can Baró), es canvia la parada 3638 per la 3559 molt més propera a l’Hospital.
7.  Millores 117 (connexió a l’Hospital de Sant Pau en els dos sentits). Nova parada a Garrotxa.
8. Millores diversos semàfors de la Ronda i del Passeig Maragall: Vinyals - Teodoro Llorente - Ronda (carril bici), Escornalbou...
9. Cruïlla Ronda Guinardó – Pg. Maragall. Estudiar com la optimització de forma que es disminueixin les cues del vehicles que circulen per la Ronda en sentit Besós, abans durant el tall en sentit Llobregat la circulació era més fluïda que ara.
 
Millores a fer en el carril bici del Pg. Maragall (Indústria-Pça. Maragall)
- Parada Bus Indústria – Maragall (Camp del Arpa) 1305. Falta establir doble punt de parada.
- Passos de vianants. Durant la redacció del projecte del carril bici es van demanar dos passos de vianants nous un S.A.M. Claret i un altre a Escornalbou, no s’han fet i els seguim demanant.
- Cruïlla Escornalbou. La cruïlla té tres fases verdes: la primera és vehicles sentit horta i gir esq. cap Escornalbou, la segona és vehicles en sentit Centre i la tercera és la de vianants creuant el P. Maragall.
Proposem un canvi del ordre de les fases: deixant la fase de verd sentit Horta i fent a continuació la fase de vianants i per últim la de vehicles sentit centre.
Això facilitaria la coordinació amb Villar (ara en contrafase)
- Parada Bus 1660 Pl. Maragall-Xiprer, arranjar el toll.
- Cruïlla Pg. Maragall – T. Llorente-Olesa-Pça. Maragall: Ajustar els semàfors, tenim el primer bàcul (vorera parells) el llums sentit Centre que s’apaguen quan els vianants tenen verd . Quan es posa vermell el semàfor del Pg. Maragall sentit Horta triga uns 12 segons en obrir-se el pas de vianants encara a que el vehicles que surten de la Plaça estan aturats. Algun semàfor de vianants té molt poc decalatge amb el dels vehicles. La obertura de Teodor Llorente és amb groc intermitent i es dificultós pels conductors quan s’acaba la fase i la llum groga passa a fixa per avisar a vermell. També el pas de vianants Olesa-Illot-Pg. Maragall, hauria de ser considerat un pas continu el pas a verd i a vermell hauria de ser idèntic pels quatre semàfors.

07 de març, 2024

DEMANEM EL TRASLLAT DELS JOCS INFANTILS DEL NEN DE LA RUTLLA AL C/GRÈCIA, A CÀRREC DE PARCS I JARDINS.

Les AFAs de les escoles, l’AVV i la Coordinadora d’Entitats hem enviat aquesta carta al Districte d’H-G.
Dintre del projecte votat dels Pressupostos participatius “Rehabilitem la part històrica i urbana del Parc del Guinardó”, promogut per l’AVV i la Coordinadora d’Entitats, estava prevista la RETIRADA DELS JOCS INFANTILS del Nen de la Rutlla i el seu “trasllat” a la 1ª plataforma del C/Grècia, on ja n’existeixen uns per a petits.
 
A les reunions de seguiment del 2022 i 2023 se’ns va informar que dintre del pressupost del Projecte entrava la retirada dels jocs de la Plaça del Nen de la rutlla, però no la seva reposició al c/Grècia, que ho hauria de fer Parcs i Jardins posteriorment, dintre d’un altre projecte i un altre pressupost.
El que sí que entra dintre el projecte és la retirada del fibrociment que hi ha a la “muntanyeta” del c/Grècia, on hi havia hagut una edificació que es va enderrocar i on ha quedat un garrofer.
Tot aquest espai que dona al C/Grècia podria formar part d’aquest espai de jocs.
A l’Audiència pública del 24 de gener del 2024 l’AVV vam demanar començar a treballar amb Parcs i Jardins perquè, quan es retirin els jocs actuals del Nen de la Rutlla, ja tinguem en marxa aquests nous jocs infantils al c/Grècia.
Tot i entenent que la supressió dels jocs de la Plaça del Nen de la rutlla és una demanda veïnal, per tenir més espai per a la celebració de festes populars, volen fer constar la urgència i la importància del trasllat d’aquests jocs pels següents motius:
- La zona que desapareix és l’únic espai de joc per a la primera infància. 0-3 anys que hi ha a la zona. Els que hi ha actualment sobre el c/Grècia són per més grans. Essent una etapa de desenvolupament de l’infant molt important, és imprescindible que trobin espais adequats.
- Té uns elements molt sol·licitats pels infants: la torre amb la politja per jugar amb la sorra, el balancí (puja i baixa) i el tobogan petit. Són els elements que demanem que es traslladin.
- L’espai es fa servir tots els dies de la setmana, matí i tarda... Sempre hi ha famílies amb infants.
- Moltes famílies hi van al sortir de les escoles, es una zona on hi ha 6 centres educatius.
- L’Escola del Parc del Guinardó, aquests darrers anys, té cessió d’ús d’aquest espai durant l’horari lectiu per cursos d’infantil i utilitzen molt l’espai del Parc per a les seves activitats d’aprenentatge.
- L’Escola del Mar fa diverses sortides a l’any amb els Padrins (alumnat de 5è i 6è) i fillols (3-4 anys), utilitzant molt aquest espai de joc que ara volem que es traslladi. També fan diversos projectes per estudiar els entorns del Parc.
- Totes les escoles de la zona, tenen disponible aquest espai de joc per a l’etapa infantil.
Volem fer amb el Districte i Parcs i Jardins una reunió per fer una proposta de distribució que us avancem:
- Volem que 1a plataforma del C/Grècia s’ampliï per conservar els jocs actuals (que són per uns 4 anys) i afegir els tres elements esmentats: Torre amb politja, balancí i tobogan petit. (Veure planell) Algunes escoles tenen propostes de distribució de l’espai.


Aquest és l’espai actual al C/Grècia i que volem que s’ampliï:

- A més a més, la proximitat de l’Institut Goya ens porta a fer la proposta d’instal·lar elements de calistènia a dos espais assenyalats al planell adjunt. No hi ha, al nostre barri, espais semblants per a joves.
Per tant, l'AFA de l’Escola del Parc del Guinardó, l’AFA de l’Escola del Mar, l’AFA de l’Escola Estel, l’AFA de l’Escola del Torrent d’en Melis, l’AFA de l’Institut Goya, l’AVV Joan Maragall del Guinardó i la Coordinadora d’Entitats del Guinardó sol·licitem una reunió amb el Districte i Parc i Jardins per veure com podem començar de donar vida a aquest projecte.
Restem a l’espera de que ens convoqueu,
Atentament,
Teresa Pazos, Presidenta de l’AFA de l’Escola del Parc del Guinardó
Fani Oter Presidenta de l’AFA de l’Escola del Mar
Cristina Murcia, Presidenta de l’AFA de l’Escola Estel
Cristina Gràcia, Presidenta de l’AFA de l’Escola del Torrent d’en Melis
Marta Moreno, Presidenta de l’AFA de l’EBM Montserrat
Marta Gonzalo, Presidenta de l’AFA de l’Institut Goya,
Alícia Palau, Presidenta de l’AVV Joan Maragall del Guinardó
Joan Romero, President de la Coordinadora d’Entitats del Guinardó

05 de març, 2024

NECESSITAT DE FER LA REPLANTACIÓ DEL VERD DURANT LES OBRES DE REHABILITACIÓ LA PART HISTÒRICA DEL PARC DEL GUINARDÓ.

CARTA ADREÇADA AL DISTRICTE D’HORTA–GUINARDÓ.
Bon dia,
Les obres de Rehabilitació de la part històrica del Parc del Guinardó ja han començat. S’estan fent dins dels Pressupostos participatius on l’AVV Joan Maragall i la Coordinadora d’Entitats del Guinardó som els promotors.
A l’última a Comissió de seguiment del 18.1.2024 se’ns va informar que, degut a la sequera, no es faria la reposició de l’arbrat i arbustiva, així com del cobriment del verd a les malles de contenció dels talussos. Encara que es posin plantes mediterrànies adaptades a la sequera, cal regar-les al principi perquè arrelin. D’aquí a un parell d’anys, doncs ja veurem...! Nosaltres vam mostrar el nostre desacord.
A l’Audiència pública del 24.1.2024 vam fer una intervenció en el següent sentit:
“Pensem que el Parc del Guinardó és un refugi climàtic i si no es reposa el verd no complirà aquesta funció i s’accentuarà l’erosió. Hem sabut que l’Ajuntament s’està plantejant regar el verd de l’Eixample amb aigües freàtiques, de 3 grans dipòsits. La petició és que s’utilitzi aquesta aigua per als primers moments de la replantació i que no es desestimi fer-ho. Volem una comissió per estudiar-ho, conjunta amb Parcs i jardins.
La mateixa petició es podria fer per al projecte de confinar l’amiant del Turó de la Rovira, on s’ha de posar terra, una malla i replantar per evitar la continua erosió i la periòdica aparició de l’amiant.”
A la intervenció oral es va fer menció de l’aigua que es perd de la Font d’en Fargues i va a claveguera. Es podria recollir per fer aquest primer rec durant la replantació i d’altres recs. Després hem sabut que passa alguna cosa semblant amb l’aigua de la bassa de Can Soler, de la Font del Barret i d’altres...
Dilluns 12.2.2024 vam fer una altra intervenció com AVV Joan Maragall en el Consell de salut d’H-G, parlant de la necessitat de preservar els refugis climàtics, en aquest cas, el Parc del Guinardó. Els refugis climàtics són un tema de salut i el Parc n’és un que no té horaris, no tanca a l’agost per vacances i és un bé públic. El mateix podríem dir de la necessitat de confinar l’amiant del Turó de la Rovira amb una capa vegetal: també és un tema de salut pública. La resposta de la Regidora ha estat que no es faria la replantació, per la sequera.
Nosaltres no ens conformem aquestes respostes. Pensem que el canvi climàtic i la sequera són un problema estructural i que cal repensar com aprofitem l’aigua que tenim a la ciutat.
Com més triguem a reposar el verd, més es deteriorarà el Parc. Hem destinat a aquest projecte 1.600.000 €, entre altres coses, per reforçar talussos, evitar escorrenties i erosió... i si no es reposa el verd amb espècies mediterrànies, no haurà servit de res aquesta intervenció sobre la part històrica.
Pensem que la cura del verd a les nostres ciutats, també dels horts comunitaris, és imprescindible per la qualitat de l’aire i evitar els cops de calor. És un tema de salut pública.
És evident que l’aigua de boca no es podrà utilitzar per aquests usos. És el moment de buscar solucions fent servir l’aigua que tenim a Barcelona: l’aigua freàtica, l’aigua de les fonts naturals... d’antigues torrenteres...
L’AVV de la Font d’en Fargues ha proposat amb insistència durant les obres que s’aprofités l’aigua de la Font, que raja contínuament i va a la claveguera... Caldrà pensar seriosament com es pot aprofitar aquesta aigua. És un bé prou preuat com per deixar-la perdre.
L’aigua no cau del cel, però la tenim a l’abast!
Així que ens hem reunit amb les AVV de la Font d’en Fargues, el Baix Guinardó, de Can Baró i del Guinardó i hem decidit demanar una reunió amb Districte i amb la Comissió de seguiment dels Pressupostos participatius per parlar de la necessitat de reposar el verd amb plantes mediterrànies durant les obres de rehabilitació del Parc del Guinardó.
Restem a l’espera de que ens convoqueu.
Concepció Gimeno, Presidenta de l’AVV de la Font d’en Fargues
Enric Buscarons, President de l’AVV del Baix Guinardó
Xavier Oliveras, President de la Plataforma Can Baró
José Ramon Carme, de la Plataforma Can Baró i de la Comissió contra l’amiant de la FAVB
Joan Romero, President de la Coordinadora d’Entitats del Guinardó
Alícia Palau, Presidenta de l’AVV Joan Maragall del Guinardó
Podeu veure un reportatge de BTV al següent enllaç: https://beteve.cat/politica/rehabilitacio-part-historica-parc-guinardo/