Pàgines

Més Pàgines

05 de març, 2024

NECESSITAT DE FER LA REPLANTACIÓ DEL VERD DURANT LES OBRES DE REHABILITACIÓ LA PART HISTÒRICA DEL PARC DEL GUINARDÓ.

CARTA ADREÇADA AL DISTRICTE D’HORTA–GUINARDÓ.
Bon dia,
Les obres de Rehabilitació de la part històrica del Parc del Guinardó ja han començat. S’estan fent dins dels Pressupostos participatius on l’AVV Joan Maragall i la Coordinadora d’Entitats del Guinardó som els promotors.
A l’última a Comissió de seguiment del 18.1.2024 se’ns va informar que, degut a la sequera, no es faria la reposició de l’arbrat i arbustiva, així com del cobriment del verd a les malles de contenció dels talussos. Encara que es posin plantes mediterrànies adaptades a la sequera, cal regar-les al principi perquè arrelin. D’aquí a un parell d’anys, doncs ja veurem...! Nosaltres vam mostrar el nostre desacord.
A l’Audiència pública del 24.1.2024 vam fer una intervenció en el següent sentit:
“Pensem que el Parc del Guinardó és un refugi climàtic i si no es reposa el verd no complirà aquesta funció i s’accentuarà l’erosió. Hem sabut que l’Ajuntament s’està plantejant regar el verd de l’Eixample amb aigües freàtiques, de 3 grans dipòsits. La petició és que s’utilitzi aquesta aigua per als primers moments de la replantació i que no es desestimi fer-ho. Volem una comissió per estudiar-ho, conjunta amb Parcs i jardins.
La mateixa petició es podria fer per al projecte de confinar l’amiant del Turó de la Rovira, on s’ha de posar terra, una malla i replantar per evitar la continua erosió i la periòdica aparició de l’amiant.”
A la intervenció oral es va fer menció de l’aigua que es perd de la Font d’en Fargues i va a claveguera. Es podria recollir per fer aquest primer rec durant la replantació i d’altres recs. Després hem sabut que passa alguna cosa semblant amb l’aigua de la bassa de Can Soler, de la Font del Barret i d’altres...
Dilluns 12.2.2024 vam fer una altra intervenció com AVV Joan Maragall en el Consell de salut d’H-G, parlant de la necessitat de preservar els refugis climàtics, en aquest cas, el Parc del Guinardó. Els refugis climàtics són un tema de salut i el Parc n’és un que no té horaris, no tanca a l’agost per vacances i és un bé públic. El mateix podríem dir de la necessitat de confinar l’amiant del Turó de la Rovira amb una capa vegetal: també és un tema de salut pública. La resposta de la Regidora ha estat que no es faria la replantació, per la sequera.
Nosaltres no ens conformem aquestes respostes. Pensem que el canvi climàtic i la sequera són un problema estructural i que cal repensar com aprofitem l’aigua que tenim a la ciutat.
Com més triguem a reposar el verd, més es deteriorarà el Parc. Hem destinat a aquest projecte 1.600.000 €, entre altres coses, per reforçar talussos, evitar escorrenties i erosió... i si no es reposa el verd amb espècies mediterrànies, no haurà servit de res aquesta intervenció sobre la part històrica.
Pensem que la cura del verd a les nostres ciutats, també dels horts comunitaris, és imprescindible per la qualitat de l’aire i evitar els cops de calor. És un tema de salut pública.
És evident que l’aigua de boca no es podrà utilitzar per aquests usos. És el moment de buscar solucions fent servir l’aigua que tenim a Barcelona: l’aigua freàtica, l’aigua de les fonts naturals... d’antigues torrenteres...
L’AVV de la Font d’en Fargues ha proposat amb insistència durant les obres que s’aprofités l’aigua de la Font, que raja contínuament i va a la claveguera... Caldrà pensar seriosament com es pot aprofitar aquesta aigua. És un bé prou preuat com per deixar-la perdre.
L’aigua no cau del cel, però la tenim a l’abast!
Així que ens hem reunit amb les AVV de la Font d’en Fargues, el Baix Guinardó, de Can Baró i del Guinardó i hem decidit demanar una reunió amb Districte i amb la Comissió de seguiment dels Pressupostos participatius per parlar de la necessitat de reposar el verd amb plantes mediterrànies durant les obres de rehabilitació del Parc del Guinardó.
Restem a l’espera de que ens convoqueu.
Concepció Gimeno, Presidenta de l’AVV de la Font d’en Fargues
Enric Buscarons, President de l’AVV del Baix Guinardó
Xavier Oliveras, President de la Plataforma Can Baró
José Ramon Carme, de la Plataforma Can Baró i de la Comissió contra l’amiant de la FAVB
Joan Romero, President de la Coordinadora d’Entitats del Guinardó
Alícia Palau, Presidenta de l’AVV Joan Maragall del Guinardó
Podeu veure un reportatge de BTV al següent enllaç: https://beteve.cat/politica/rehabilitacio-part-historica-parc-guinardo/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada