Pàgines

Més Pàgines

29 de novembre, 2023

AL GUINARDÓ, UN MÓN AL BARRI. Festa al Mas Guinardó Dissabte 2 de desembre, d’10.30 a 21.30 h

Jornada d’activitats relacionades amb la justícia global, cooperació i cultura de pau, en què gaudirem de la confluència i presentació de diverses iniciatives a la plaça del Mas.
Organitzada pel Grup motor de la Taula del Mas, Grup de Convivència i Casal Mas Guinardó com a cloenda de les activitats de TARDOR DE PAU.

L’AVV participarem a la Fira d’Entitats amb una paradeta amb els alumnes de l’IES Joan Brossa amb el projecte RETROBA, una botiga d’intercanvi de roba que fan els dimarts al matí al local de l’AVV. Es basa en l'economia circular, podeu portar roba que ja no utilitzeu i donar-li una segona vida.
Dissabte compartirem amb altres entitats una jornada comunitària i festiva. Us animem a venir. Gaudirem molt!

27 de novembre, 2023

[COMUNICAT] PREEMERGÈNCIA PER SEQUERA: FRONT COMÚ D'ENTITATS VEÏNALS, SOCIALS I AMBIENTALS PER DENUNCIAR LA MALA GESTIÓ DE L'AIGUA PER PART DEL GOVERN

La FAVB ens ha fet arribar aquests comunicats signats per diferents entitats i que compartim per a la vostra informació i per si veieu que ho hem de parlar nosaltres i tenir criteri.

Dimarts 21 de novembre, es declarava l’estat de preemergència per sequera a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i al Sistema Ter-Llobregat. L’estat de les reserves a les Conques Internes de Catalunya (CIC) es troba al 18,45%, el volum més baix mai registrat. Haver arribat fins aquí era evitable. Calia valentia per reduir la demanda d’aigua, però el Govern ha donat l’esquena a les evidències científiques i no ha volgut abordar el model actual de creixement econòmic que és intensiu en l’ús d’aigua.

En aquest sentit, destaquem que el pla de gestió de l’aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua preveu un 25% d’augment del turisme pel 2039. Alhora, destaquem exemples com el Pla Director Urbanístic Metropolità que contempla 200.000 nous habitatges, la nova terminal de creuers, la tercera pista de l’Aeroport del Prat o el projecte Hard Rock al Camp de Tarragona que augmentaria un 20% el consum del transvasament d’aigua de l’Ebre a través del CAT.

Podeu llegir el comunicat sencer a: https://www.favb.cat/comunicats/comunicat-preemerg%C3%A8ncia-sequera-front-com%C3%BA-dentitats-ve%C3%AFnals-socials-i-ambientals

En ell es detallen els següents aspectes:

Mesures en preemergència i falta d’ambició amb els grans consumidors

Manca de dades

Alerta pel possible augment de la pobresa hídrica

Alerta sobre la sobreexplotació d’aqüífers i els transvasaments

Signants:

- Aigua és Vida

- Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)

- ATTAC Catalunya

- Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT)

- Ecologistes en Acció de Catalunya

- Enginyeria Sense Fronteres (ESF)

- Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB)

- Greenpeace

- Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE)

 

Aquest comunicat forma part de la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja”, impulsada per més de 30 organitzacions: Aigua és Vida, Aigua és Vida Girona, Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Associació de Naturalistes de Girona, Aturem Hard Rock, Càritas Diocesana de Girona, Coordinadora de Afectados por Grandes Embalses y Trasvases (COAGRET), Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, Ecologistes en Acció de Catalunya, Enginyeria Sense Fronteres (ESF), Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), Greenpeace, Grup de Defensa del Ter (GDT), Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC- EdC), Llémena Espai Natural, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB (MAPiD), Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT), Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet i SOS Costa Brava.

24 de novembre, 2023

Conclusions de la III TROBADA VEÏNAL DE GRANS CIUTATS: L'HABITATGE, A DEBAT, on hi ha participat la FAVB i Roda de premsa: EL 30% NO ES TOCA. DEFENSEM L’HABITATGE PROTEGIT!

La FAVB ens ha fet arribar aquests comunicats signats per diferents entitats i que compartim per a la vostra informació i per si veieu que ho hem de parlar nosaltres i tenir criteri.

Després de la III Trobada Veïnal de Grans Ciutats, organitzada l'11 de novembre de 2023 per la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals (CEAV) a Barcelona, les entitats participants han acordat les conclusions i reclamacions a les administracions que s'inclouen en aquest document.

Volem posar en primer pla les limitacions de la Llei del Dret a l'Habitatge del 2023 i la necessitat d'abordar dos fenòmens oberts a les grans ciutats: l'especulació i la gentrificació o expulsió de la població. Amb aquest objectiu, proposem el següent decàleg:

1. Reclamar al govern central que es comenci a aplicar la Llei d'habitatge a les comunitats que ja hagin declarat les zones tensionades. Això implica definir ja l'índex de preus de referència que indica la mateixa llei.

2. Reclamar a les comunitats autònomes que encara no ho hagin fet que declarin les zones tensionades per poder activar els beneficis d'aquesta llei.

3. Que s'impulsin projectes d'habitatge públic o protegit a totes aquelles ciutats que tenen sòl edificable i s'ampliï la compra directa per tempteig i retracte a zones urbanes sense sòl, elevant la inversió pública en matèria d'habitatge al 2% del PIB.

4. Que s'impulsin ajudes a la rehabilitació a barris vulnerables fins assolir una taxa del 3% anual i que es vinculin a la cessió de privada a pública en els casos necessaris.

5. Protegir l'existència d'un 30% d'habitatge assequible en les qualificacions urbanístiques dels Plans Generals.

6. Prohibir la venda al mercat privat de sòl i immobles públics.

7. Eliminació de les exempcions fiscals de les societats d'inversió SOCIMIS i SICAVS i el sistema Golden Visa.

8. Regulació dels lloguers d'ús turístic, temporal i usos comercials.

9. Nova llei de residència que exigeixi quatre anys per a l'adquisició d'habitatge.

10. Millorar el sistema de registre de contractes i d'habitatge buit perquè les administracions puguin tenir dades fiables, sense dependre de les del sector privat.

 13.11.2023 RODA DE PREMSA: El 30% no es toca. Defensem l’habitatge protegit!

Les entitats socials impulsores de la mesura del 30% d’habitatge protegit a Barcelona hem celebrat una roda de premsa per denunciar la voluntat ferma de l’ajuntament socialista de Jaume Collboni de desactivar-la amb modificacions. Recordem que estem parlant d’una mesura que obliga als promotors d’habitatge a destinar el 30% de les noves construccions o grans rehabilitacions per habitatge protegit, tant de compra com de lloguer.

Podeu llegir el comunicat a: https://www.favb.cat/comunicats/l%E2%80%99alcalde-collboni-busca-afavorir-els-interessos-de-les-immobili%C3%A0ries-desactivant-la

 Grup Promotor del 30% a Barcelona:  El Grup Promotor del 30% a Barcelona el formen: Sindicat de Llogateres, Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH), Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT), Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), Observatori DESCA, Resistim al Gòtic, Sectorial d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de la XES.

22 de novembre, 2023

DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES. 25 de novembre del 2023

Al districte d’Horta-Guinardó, equipaments i associacions han programat diferents activitats com ara: tallers d’autodefensa, xerrades sobre feminisme o exposicions.

L’acte central tindrà lloc, un any més, al jardí de la Biblioteca Horta–Can Mariner, el divendres 24 de novembre, a les 17.45 hores.

Novembre Feminista ha convocat una manifestació el 25 de novembre del 2023 a Barcelona. L’entitat fa una crida a participar en la protesta per denunciar les violències masclistes i reivindicar la força de les dones, les lesbianes i les trans. A més, les organitzadores conviden a una revolta permanent per desmuntar el sistema heteropatriarcal, capitalista i racista.


Més informació a https://beteve.cat/societat/manifestacio-25-novembre-barcelona-2023/

Podeu llegir el Manifest a: https://beteve.cat/societat/manifest-25-novembre-manifestacio/  

El manifest exigeix polítiques públiques i recursos en el sistema de protecció i recuperació davant les violències masclistes a totes les administracions, és a dir, ajuntaments, Generalitat i Govern espanyol. També a la resta d’àmbits de l’administració, sobretot a l’educació, la salut i la justícia.

També demanen protocols i circuits que tinguin en compte la diversitat i que “les violències masclistes colpegen de manera diferent”. En aquest àmbit posen el focus en les dones i persones migrades i racialitzades, refugiades, amb diversitat funcional, que exerceixen la prostitució, en situació de precarietat i pobresa i les que viuen al carrer.

 TELÈFON VIOLÈNCIA DE GÈNERE  900 900 120

Gratuït i confidencial per denunciar un cas de violència contra les dones. La Generalitat ha habilitat un telèfon amb atenció 24 hores i en 124 idiomes. Els professionals d’aquest servei entre els quals hi ha advocats i psicòlegs, t’oferiran informació sobre la violència contra les dones i t’assessoraran sobre tot el que pots fer davant d’aquesta situació. També pots contactar-hi a través del correu electrònic 900900120@gencat.cat

20 de novembre, 2023

INAUGURACIÓ DE LA RESIDÈNCIA DEL PARC DEL GUINARDÓ QUE HA ESTAT REFORMADA DE MANERA INTEGRAL.

Aquest matí 19-11.2023 hem assistit a l’acte d’inauguració després d’un any i mig d’obres. Des del mes d’octubre havien començat a incorporar-se nous i antics residents que durant el temps que han durat les obres han estat allotjats en una altra Residència del Districte i que avui han assistit a la festa.

A finals de setembre vam anar a les portes obertes i vam explicar en què havia consistit la reforma: http://avvguinardo-joanmaragall.blogspot.com/search/label/Resid%C3%A8ncies

Avui ha sigut un acte festiu que hem compartit amb els i les persones residents, familiars i treballadores del centre.
Més informació a:
https://beteve.cat/societat/residencia-gent-gran-parc-guinardo-reobre-reformada/

13 de novembre, 2023

EL SÍNDIC DE GREUGES DE BARCELONA VISITA EL GUINARDÓ

Dijous 9 de novembre l’AVV vam acompanyar en David Bondia i el seu equip en un recorregut pel barri. Tenia interès en conèixer les principals inquietuds, reivindicacions i projectes que estan en marxa.

Vam començar l’itinerari per la Torre Garcini on s’ha de fer la rehabilitació perquè esdevingui un Casal de gent gran. Al Passatge Llívia vam explicar el projecte de pacificació, la necessitat d’un impuls comercial i la problemàtica de locals buits. Vam ensenyar-li els equipaments de l’illa del Mercat i vam comentar la demanda de la Comunitat energètica del Guinardó de la cessió de coberta municipal del Casal de joves Girapells i que està estudiant Patrimoni.
Vam comentar les deficiències circulatòries que causa la posada en marxa el Carril bici Maragall i les millores que proposem. També la demanda d’allargar-lo fins Horta, així com acabar de baixar a calçada el carril bici de la Ronda. Aquestes actuacions han d’anar acompanyades d’una oferta més gran de places de pàrquing subterrànies que es poden fer a la Plaça Ramona Fossas i als antics Laboratoris Esteve. Vam visitar la Plaça Catalana i el C/Amílcar, on s’ha fet una petita intervenció a un tram de vorera que permetrà soterrar pals en el futur, però demanem intervencions integrals als carrers per eixamplar algunes voreres, treure’n obstacles i augmentar l’arbrat. També la nostra proposta d’allargar el 39 pel C/ Amílcar fins el Pg Maragall perquè el seu retorn per M D de Montserrat reforci el D40 . Així com altres millores que proposem a l’actual xarxa de bus i canvis de parades del bus de barri.
Vam parlar dels ascensors i escales mecàniques que demanem, així com de la marxa de les obres d’adaptació de l’Estació Maragall i les de la Línia 9 del Metro, ambdues fetes per la Generalitat.
Vam visitar les obres que han començat al Parc del Guinardó per a la rehabilitació de la part històrica i la Font del Cuento i vam comentar l’acabament de les obres de la Residència municipal de gent gran del Parc del Guinardó. Vam parlar la licitació del bar del Mas Guinardó i de l’irregular activitat del Bar de la petanca. Vam parlar de neteja, de projectes comunitaris al barri... de la Taula de convivència... del Pacte per un Model de barri aprovat el 2018...
Sobretot, vam explicar en quin punt es trobava cada projecte i que treballarem conjuntament amb altres entitats per decidir quines són les nostres prioritats per aquest mandat per adreçar-les al Govern del districte.
A mig matí, van continuar la visita al Mas amb la Coordinadora d’Entitats que els van acompanyar als equipaments de l’Illa del Torrent de Melis, els Horts comunitaris de Pla i Armengol i al Martinenc.
Un matí productiu on van demostrar un coneixement i un interès pel barri, necessaris per posar en context les demandes i queixes que li puguin arribar. Faran un informe que ens faran arribar a l’AVV i al Regidor del Districte.

03 de novembre, 2023

TARDOR DE PAU: Taula rodona i taller participatiu

Seguim amb TARDOR DE PAU -pau desitjada més que mai-. Us recordem dues activitats que formen una unitat dins l'amplia programació.
No cal dir la importància que li donem. Us hi esperem.

Dijous 9 de novembre 19h Taula rodona
"El gran repte de construir la Pau. De on venim i on som"
Col·loqui amb experts i expertes de FundiPau, ICIP i CIDOB.
Reflexionarem sobre com construïm una societat que prioritzi els valors humans per sobre dels econòmics, la cultura de la pau per sobre de la cultura de la violència.
Lloc: Centre Cívic del Guinardó
Dissabte 18 de novembre de 10 a 13h.
"Què fer d’ara endavant per construir la Pau” 
Taller participatiu i interactiu conduït per l’equip de l’Escola cultura de Pau de la Universitat Autònoma.
Lloc: Casal de Joves Girapells (c.Teodor Llorente, 20).
Ambdues activitats organitzades per: Taula de Diàleg per la Convivència, Cooperativa Cultural Rocaguinarda, Col·lectiu El Garrofer, Associació de Veïns i Veïnes Joan Maragall.
Programa de totes les activitats de Tardor de Pau. Programa Tardor de Pau 

02 de novembre, 2023

Torna el projecte RETROBA- INTERCANVI DE ROBA dels alumnes de l’IES Joan Brossa Inauguració: dimarts 7 de novembre, de 9h a 13h.

Per segon any acollim en nostre local aquest projecte que posa en pràctica els continguts del curs que realitzen aquests alumnes per mitjà d’un Conveni de col·laboració.

Us convidem a venir i conèixer el projecte. Es presenten així:

“Som els alumnes del PFI de vendes, oficina i atenció al públic de l'Institut Joan Brossa, volíem convidar-vos al nostre projecte d'intercanvi de roba.

Hem creat una botiga d'intercanvi de roba que hem anomenat RETROBA. Es basa en l'economia circular, podeu portar roba que ja no utilitzeu i donar-li una segona vida. Us donarem guinars, moneda creada per nosaltres que us servirà per intercanviar per la peça que vosaltres vulgueu al llarg del curs.

Ens podeu trobar a partir del 7 de novembre en calendari escolar, els dimarts de 9h - 13h al C/ La Bisbal 40, a l'Associació de Veïns i Veïnes Joan Maragall.

Us convidem a fer difusió de la nostra activitat per a tots els que considereu pugui interessar. Us esperem!”